18/12/2020

TURISTIČNI PRODUKTI INSPIRACIJA

Inspiracija

TURISTIČNI PRODUKTI INSPIRACIJA

18. 12. 2020

Od avgusta 2018 Občina Trbovlje vodi projekt Revitalizacija mest industrijske dediščine za preboj kulturnega turizma v Trbovljah, Slovenski Bistrici, Labinu in na Reki. Namen projekta je tudi vzpostavitev privlačnih doživetij in turističnih točk, ki bodo Trbovlje naredile prijaznejše za prebivalce in obiskovalce.

V razvoj turističnih programov smo povezali različne lokalne turistične ponudnike, od javnih zavodov, društev, do zasebnikov, ki so s svojimi idejami in sodelovanjem pripravili edinstvene kulturno-turistične pakete. Obiskovalci različnih ciljnih skupin, novinarji in turistični organizatorji, ki so jih testirali, so iz Trbovelj odhajali pozitivno presenečeni in navdušeni. Predstavljamo nekaj izmed njih.

INFORMACIJSKO-INTERPRETACIJSKA TOČKA »PARK KULTURE«

Območje, ki je bilo na novo urejeno v okviru projekta Inspiracija, ima za Trbovlje velik simbolni pomen. Z vzpostavitvijo interpretacijske točke ohranjamo spomin na bogato industrijsko in kulturno dediščino Trbovelj, hkrati pa zremo v prihodnost.

S petimi kulturnimi točkami se poklanjamo Trboveljčankam in Trboveljčanom, ki s svojim ustvarjanjem še danes ime mesta ponašajo daleč v svet. V središče prostora je postavljena skulptura monolit z virtualno platformo, ki na svoji površini v neskončni zanki prikazuje hologramske portretne projekcije prebivalcev našega mesta.

Prenovljeni prostor je namenjen druženju prebivalcev, informiranju obiskovalcev in različnim občasnim dogodkom ter prireditvam, ki bodo s svojo vsebino povezovali našo preteklost z vizijo Trbovelj kot moderne, v prihodnost zazrte skupnosti.

SOBA POBEGA »POBEG IZ RUDNIKA«

Trboveljski rudnik je v zapiranju; da se spomin ohrani in dediščina oživi, smo za mlade in mlade po srcu pripravili edinstveno doživetje. Pobeg iz rudnika je zabavna in poučna izkušnja, ki pred obiskovalce postavi izziv reševanja rudarjev, ki jih je zasulo v jami. Prek vrste izzivov, ki so podprti z uporabo novomedijskih orodij (VR, hologrami, zasloni na dotik, projekcije), se je potrebno prebiti do konca igre. Hkrati pa obiskovalec odkriva rudarsko okolje, veščine in znanja, ki jih je rudnik terjal od rudarja. Igra je primerna za ekipe 3–6 igralcev, ki si prizadevajo nalogo opraviti čim hitreje.

OGLED VIRTUALNEGA MUZEJA RUDARSTVA »4. DRITL«

Virtualni muzej rudarstva 4. dritl rudnik do obiskovalca pripelje s pomočjo sodobne tehnologije. Ponuja doživetje ozkih in temačnih rovov rudnika, občutke premogovega prahu ter pogled v zasebno življenje rudarjev.

V globine trboveljskega podzemlja se obiskovalec poda s pomočjo virtualne resničnosti, s pomočjo hologramov, zvokov, svetlobnih učinkov in projekcij. Izkušnjo popotovanja od starih korenin do novih doživetij pa obogatimo tudi s srečanjem s »ta pravim trbouskim knapom«.

PERKMANDELJČEV POHOD PO ROVIH TRBOVELJSKEGA RUDNIKA

Pohod po rovih zagotavlja edinstveno doživetje raziskovanja zasavskega premogovnika. Poleg pešačenja po rudniških rovih in jaških, po katerih so še ne tako dolgo nazaj hodili rudarji, pa pravo adrenalinsko preizkušnjo ponuja tudi vožnja s kolesom. Na poti obiskovalci vidijo pristne rudniške objekte, ki bodo za vedno ostali pod zemljo, v pogovoru s knapi pa spoznajo, zakaj delo v rudniku častimo še danes. Pogosto se obiskovalcem pridruži tudi nagajivi rudarski škrat perkmandeljc, ki z veseljem pove kakšno prigodo svojih »kumeratov« iz črnega kraljestva.

PO ENERGETSKI POTI V OSRČJE NAJVIŠJEGA DIMNIKA V EVROPI

V Trbovljah je edinstveno doživetje ogled dimnika Termoelektrarne Trbovlje. Visok je 360 metrov in je najvišja zgradba v Sloveniji, najvišji dimnik v Evropi in sedmi najvišji na svetu. Mogočna zgradba, ki bi zdržala potres do 10. stopnje, očara prav vsakega obiskovalca, ki se približa njegovemu vznožju. Za domačine pa je pomemben spomenik industrijske preteklosti in hkrati objekt, ki izziva ideje o svetli prihodnosti. Pogled nanj je veličasten in se ga ne sme zamuditi. Vzpenjanje na dimnik sicer ni dovoljeno, plezanje pa je mogoče doživeti virtualno.

POHOD PO KUMLANSKIH POTEH »KUMLANSKI MOZAIK«

Na južni strani občine Trbovlje, na desnem bregu reke Save, leži krajinski park Kum. Njegova najvišja točka je 1220 m visok Kum, imenovan tudi zasavski Triglav. Na vrh vodi več planinskih poti, priporočamo pa organiziran pohod z izhodiščem na Dobovcu. Na njem obiskovalci spoznavajo značilnosti dediščine našega kraja, lepote pestre naravne in kulturne dediščine ter se seznanijo z življenjem in delom na podeželju. Prepletanje interpretacije naravnih bogastev, okušanje izvrstne kulinarike in preizkušanje ročnih spretnosti v umetniški delavnici, obiskovalcem zagotavljajo edinstveno doživetje.  

PO INDUSTRIJSKIH SLEDEH DO NOVOMEDIJSKEGA MESTA

V Trbovljah dediščino rudarstva lahko zasledimo na vsakem koraku, danes pa mesto stopa po poti novomedijske umetnosti in inovativnih tehnologij. Vodena tura se začne pri Termoelektrarni Trbovlje z ogledom najvišjega, 360 m visokega, industrijskega dimnika v Evropi. Pot se nadaljuje z avtobusom do rudarskih kolonij, ki so nastale pred sto leti kot stanovanjske hiše za rudarje in so do danes ostale večinoma poseljene. Obiskovalce popeljemo od Limberka, kjer se je v tla pogreznilo celotno naselje, na Lakonco, kjer so vidne posledice rudarstva za okolje, skozi legendarne rudniške kolonije na Žabjeku mimo zapuščenih rudniških strojev na Ribniku do gostilne slovenske matere Ane Dimnik in prostorov, v katerih je začela delovati svetovno znana skupina Laibach. Ogledajo si tudi Delavski dom Trbovlje s stopniščem, z Batičevimi kipi in največjim mozaikom v Sloveniji. Transformacija mesta od industrijskega do novomedijskega je prikazana v Parku kulture z edinim monolitom na prostem v Sloveniji, nato pa se doživetje lahko nadaljuje v virtualnem muzeju rudarstva 4. dritl. Za zaključek, pa še obisk v Raziskovalnega laboratorija DDT-RUK, kjer so za ogled na voljo najvišji dosežki na področju umetnosti, znanosti in novih tehnologij.

KAVNO DOŽIVETJE »ČRNO ZLATO«

Kava je imela skozi zgodovino pri nas vedno zelo pomembno vlogo, vse odkar so jo k nam prinesli Turki pred približno petsto leti. Trboveljski rudarji si prave, črne kave pogosto niso mogli privoščiti, pili so žitno kavo ali divko. Danes, ko so tudi najboljše kave sveta na dosegu roke, pa se v Trbovljah praži visokokakovostna kava Iconic Coffee, skrbno pripravljena v domači pražarni. Lastnika pravita, da je življenje prekratko za slabo kavo, zato pripravljata najkakovostnejše vrste kave sveta, iz katerih pričarata neverjetne arome in okuse. S postopkom praženja in pravilne priprave kave obiskovalce seznanita v njuni pražarni, degustacije pa nudita tudi na različnih dogodkih in doživetjih.

SHOWROOM »KUOLMI«

Oblikovalka Marjeta Hribar svojo zgodbo o premogu, »kuolmu«, pripoveduje na čisto poseben način. Njena edinstvenost so izdelki in nakit iz premoga. Oblikovalka premog nabere kar na površju in ga preoblikuje v ročno izdelan nakit s črnim leskom, ki nosi ime KUOLMi. Nakit nosi organsko obliko in vsak kos je unikatno poseben. Njegov črn lesk je opazen povsod, še posebej lepo pa zaživi tudi na drugih darilnih izdelkih, kot so: milo, steklenice za vodo, obeski ali manšetni gumbi. Marjeta je kreativna duša in odlična pripovedovalka, zato ob predstavitvi njene zgodbe nihče ne ostane ravnodušen.

0 Komentarjev

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Accessibility Toolbar

Pin It on Pinterest

Share This