Trbovlje

Naše mesto

Občina Trbovlje je del zasavske regije in se po številu prebivalcev med slovenskimi občinami uvršča na 25. mesto. V preteklosti so Trbovlje zaznamovali številni industrijski obrati, predvsem pa rudarstvo. Danes svoje priložnosti iščemo v novih tehnologijah in znanjih. V Trbovljah lahko vidite, kako sta industrija in rudarjenje zaznamovala okolje in ljudi, ogledate si lahko rudarsko stanovanje in rudarske kolonije, poskusite katero izmed tradicionalnih rudarskih jedi, se udeležite katere izmed številnih zabavnih, športnih in kulturnih prireditev ali pa preizkusite svojo telesno pripravljenost z vzponom na katerega izmed čudovitih zasavskih vrhov.

Kako do nas

In kako pridemo v Trbovlje? Vlak nas pripelje iz smeri Ljubljana ali Zidani Most do železniške postaje, od tu pa je redna avtobusna zveza skozi mesto. Na železniški postaji lahko najamete tudi naša električna kolesa TRajBi, s katerimi boste v pičlih 5 minutah prispeli do centra mesta.

Po cestah pa je v Trbovlje možen dostop iz različnih smeri:

  • Iz ljubljanske smeri po zasavski cesti ob Savi, preko Trojan in Zagorja ali preko Moravč in Zagorja;
  • Iz mariborske/celjske smeri in Savinjske doline preko Prevala nad Podmejo, preko Trojan in Zagorja ali pa skozi Hrastnik, od tu dalje pa v Trbovlje preko Ostenka ali pa ob Savi po zasavski cesti.

V zadnjem obdobju se je cestna povezava precej izboljšala.

Oddaljenost od pomembnih točk

Kot vidite spodaj, Trbovlje pravzaprav niti ni tako oddaljeno od glavnih točk, kot se morda zdi.

Ljubljana

Celje

Maribor

Koper

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana (LJU)

Letališče Edvarda Rusjana Maribor (MBX)

Letališče Zagreb (ZAG)

Letališče Gradec (GRZ)

Letališče Trst (TRS)

Kako je nastalo mesto Trbovlje

Trbovlje so bile že od nekdaj mnogo več, kot le prazno krajevno ime. Pisatelj L. Mrzel je že pred desetletji zapisal: »Kdor je bil enkrat doma v Trbovljah, bo težko pod soncem našel drugo domovino, zakaj vse, kar je doživel lepega, dobrega in gorja v tej kraljici naših črnih dolin, pojde z njim do konca življenja. Beseda Trbovlje mu je zmeraj ostala kakor svetel spomin, kakor pritajeno upanje njegovega srca, kakor njegov edini, poslednji cilj. V besedi Trbovlje je v resnici dovolj programa za celo človeško življenje.« Trbovlje, nekoč črna dolina, so danes kraj z veliko zelenja, cvetja in sonca. Mnogi domačini, ki so pred leti odšli po svetu, pravijo, seveda z malo nostalgije, da je ta kraj med najlepšimi na svetu.

 

Nadvse pomembne pa so postale Trbovlje v zgodovini potem, ko so v začetku 19. stoletja tu našli premog in ga že l. 1804 pričeli kopati. Kraj je dobil gospodarsko in drugo veljavo še zlasti po letu 1849, ko so zgradili železnico od Celja mimo Trbovelj do Ljubljane in dalje v svet. Pomembno je tudi to, da je bila l. 1873 ustanovljena Trboveljska premogokopna družba, ki je v svoj krog povezala manjše premogovnike raznih lastnikov. Z geološkimi raziskavami so ugotovili, da na zasavskem območju leže pod površino velike zaloge kakovostnega rjavega premoga, pravo premogovno bogastvo.

Intenzivno dvestoletno rudarjenje je tako v mnogočem spreminjalo podobo kraja. Premog so kopali tudi na površju. Takšni dnevni ali površinski kopi premoga so bili na Dobrni, Neži, Lakonci, Bukovi gori, Retju in drugod. Nekdanje obdelane površine so se skupno s kmeti umikale pred napredujočim rudarjenjem. Prvotna kmečka podoba Trbovelj je sčasoma zbledela in kraj se je preobrazil v rudarsko in industrijsko središče.

Zadnja leta pa mesto dobiva prijaznejši obraz in postaja tudi turistično zanimivejše. Trbovlje so lahko ponosne na naravne znamenitosti, med katerimi sta krajinska parka Mrzlica in Kum nadvse pomembna.

 

Planina zima2

Accessibility Toolbar

Pin It on Pinterest