Še vedno velja, da so prave jetrnice doma samo v Zasavju in da takšnih ne znajo narediti nikjer drugje.
RECEPT:
Za 22 klobas dolgih cca 20 cm
- 1 kg svinjskega mesa
- 1 kg svinjskih jeter
- ¾ kg slanine
- 1 kavna žlička popra
- 2 žlici soli
- 2 čebuli
- 2 glavici česna
- 4 kavne žličke kumine
- ½ kg kaše
Čreva temeljito operemo. Meso in slanino zmeljemo na mesoreznici srednje debelo, jetra zmeljemo na drobno. Olupimo čebulo in česen. Čebulo drobno zmeljemo, česen namočimo v vodi, ga iztisnemo, vodo precedimo in zlijemo k mesu. Kašo preberemo in operemo, prelijemo s kropom in odcedimo. Vse sestavine dobro premešamo, začinimo s soljo, poprom in kumino in le do polovice napolnimo pripravljena čreva. Klobase morajo biti bolj ploščate. Kuhamo jih na malem ognju 30 minut, šele takrat dobijo pravo okroglo obliko.
Dober tek!
Vir: Jana Mlakar Adamič, 2004. Teknilo nam je. Trbovlje: Zasavski muzej Trbovlje