FUNŠTERC

Funšterc
Funšterc

Funšterc je stara, tradicionalna zasavska jed, ki je nekoč veljala za boljšo hrano. Pred drugo sv. Vojno rudarske družine niso živele v izobilju in jajca so bila priboljšek, ne pa vsakdanja hrana. Pravi funšterc, rahel, debel, okrogel in rumen kot sonce (od tod tudi njegovo drugo ime ”knapovsko sonce”) pa je vseboval tudi veliko maščobe. Zato je bil v prvi vrsti namenjen težkim delavcem – rudarjem, ki so ga z mrzlo črno kavo nosili s seboj v jamo za malico. Baje je zelo teknil tudi jamskim podganam.

RECEPT (za 4 osebe):

  • 25 dag moke
  • 4-5 dl vode
  • 2 jajci
  • Sol
  • Olje ali mast za cvrenje

Iz vode, jajc, moke in soli naredimo testo in ga spečemo na olju.
V tako testo lahko namočimo tudi jabolka ali bezgovo oz. akacijino cvetje in spečemo. Če v osnovno testo dodamo malo več jajc, ga lahko spečemo v pečici kot rahlo omleto. Še posebej rahla bo, če iz beljakov naredimo sneg. Če ga natrgamo ali narežemo, mu dodamo malo sladkorja ali jabolk ali (še najbolje!) obojega, nas imajo otroci zelo radi. Nekaterim je bolj všeč z marmelado ali polit z malinovcem. Tako izboljšan funšterc je bil znan pod imenom šmorn.

Če ostane, ga pogretega na masti pojemo za zajtrk ali narežemo v kakšno juho za kosilo.
Zraven ponudimo krompir, solate vseh vrst, črno kavo; sicer pa je funšterc samostojna jed, primerna za kosilo ali večerjo.

Dober tek!

Vir: Jana Mlakar Adamič, 2004. Teknilo nam je. Trbovlje: Zasavski muzej Trbovlje

Accessibility Toolbar

Pin It on Pinterest

Share This