FIŽOLOVA JUHA

Fižolova juha
Fižolova juha

RECEPT:

  • 3/4 kg suhega fižola
  • 4 dag moke
  • mast
  • česen
  • lovorjev list
  • peteršilj
  • sol
  • poper
  • paradižnik

Zrnat fižol preberemo, operemo in čez noč namočimo v mrzlo vodo, da se napne. Naslednji dan ga skuhamo v slani vodi. Na 4 dag masti prepražimo sesekljano čebulo, moko in sesekljan peteršilj. Dodamo še sesekljan česen, lovorov list in paradižnik ter zalijemo s fižolovko (voda, v kateri se je kuhal fižol). Po potrebi vodo še dolijemo. Fižol pretlačimo, ga dodamo juhi in pustimo, da dobro prevre. Juho začinimo s soljo in vanjo zakuhamo riž, rezance in testenine.

Zraven ponudimo grenadirmarš, šnite ali palačinke. Če ni pri roki nič od naštetega, je tudi kos kruha dober. Juho so starejši popoprali in tudi okisali, otroci pa tega niso marali. Taka juha se že skuha za več dni!

Fižolova juha je bila pogosto za sobotno kosilo.

Dober tek!

Vir: Jana Mlakar Adamič, 2004. Teknilo nam je. Trbovlje: Zasavski muzej Trbovlje

Accessibility Toolbar

Pin It on Pinterest

Share This