Od 23. 9. do 2. 10. 2022 bo 7 lokalnih ponudnikov ponujalo nekatere tipične lokalne jedi, s kančkom domišljije, pa bodo ustvarjali tudi njihove izvirne prilagoditve ter sodobne kuharske mojstrovine.
Tradicionalno 10-dnevno ponudbo bodo letos obogatili še trije posebni dogodki: Bigifest, Južna v Knezdolu in Martinov fajrund.
Skozi zgodovino, je naš kraj postal prepoznaven predvsem po rudarjenju in industriji, a odslikava nekdanjega delavskega vsakdanjika so tudi tipične jedi z značilnostmi zasavske kulinarike. Značilne so bile močnate jedi in jedi iz krompirja, žit, stročnic ter repe. Od mesa pa svinjsko in kunčje mesto ter kokoši. Večina obrokov je bilo bogatih z maščobo, saj temeljijo na ocvirkih, slanini, masti in živalskih oljih. Vsakdanja kuhinja se je prilagajala skromnemu življenju in težaškemu delavniku, zato so ob pomanjkanju surovin mnogi recepti nastali spontano, svoje pa so dodali še priseljenci iz drugih slovenskih krajev ter tujci.
Tako, kot so včasih ustvarjale pridne roke delavskih gospodinj, se bodo v kuhinjah trudile kuharice in kuharji lokalnih ponudnikov hrane. Sodelovali bodo: Gostilna Bigman, Gostilna Brin, Gostilnica Mala malca, Gostilna Martin, Okrepčevalnica Oskar, Pizzerija Dimnik in Restavracija K5.
Prijazno vabljeni na pokušanje kulinaričnih dobrot iz trbouskiga špajza. Dober tek!
0 Komentarjev