21/05/2021

1. JUNIJA GREMO ”OD DIMNIKA DO DIMNIKA”

od dimnika do dimnika Visit Trbovlje 1920x1005

1. JUNIJA GREMO ”OD DIMNIKA DO DIMNIKA”

21. 5. 2021

Prvega junija Občina Trbovlje praznuje svoj praznik. Praznik ima tudi najvišji dimnik v Evropi, ki so ga, v takratni Termoelektrarni Trbovlje, zagnali 1. junija pred 45 leti.

Ob prazničnem dnevu vas vabimo, da se nam pridružite pri obujanju spominov in spoznavanju novosti v našem mestu. Lokalni ponudniki smo za vas pripravili različne brezplačne oglede in aktivnosti, pa tudi okusna presenečenja. Veselimo se druženja in odkrivanja lokalnih znamenitosti. Upamo, da se bomo srečali na čim več dogodkih.

Vse aktivnosti se izvajajo v skladu z epidemiološkimi ukrepi in priporočili NIJZ.


ELEKTRARNA TRBOVLJE – OGLED DIMNIKA

TERMINI za prijavo: 9:00, 10:30, 12:00, 15:00, 16:30*KOLESARJI, 18:00

OPIS AKTIVNOSTI: Voden sprehod po energetski poti in ogled najvišjega dimnika v Evropi.  V notranjosti dimnika video predstavitev, doživetje virtualnega vzpona na dimnik in  kulinarično presenečenje.

Udeleženci se zberejo na parkirišču pri elektrarni, kjer se ogled tudi zaključi. Za udeležence, ki nimajo lastnega prevoza do elektrarne, je na voljo prevoz s kombijem (15 minut pred začetkom ogleda) izpred Zavoda za mladino in šport. Termin  ob 16.30 je predviden za skupino, ki se bo prijavila na e-turo od dimnika do Dimnika.

Aktivnost izvajajo: HSE – Energetska družba Trbovlje, DDT, Gostilna Martin.


4. DRITL in SOBA POBEGA ”POBEG IZ RUDNIKA”

TERMINI za prijavo: 

10:00 – 4. DRITL
12:00 – Pobeg iz rudnika
14:00 – 4. DRITL
16:00 – Pobeg iz rudnika
18:00 – 4. DRITL – vodstvo z rudarjem

OPIS AKTIVNOSTI: Voden ogled po muzejski postavitvi 4. DRITL za posameznike ali skupine in Soba pobega “Pobeg iz rudnika” za skupine do 6 osebe, ki se same spopadejo z igrami in nalogami ter rešijo rudarje.

Aktivnost izvaja: Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje


S KOLESOM OD DIMNIKA DO DIMNIKA (E-TURA)

TERMIN za prijavo: 16:30

OPIS AKTIVNOSTI: Voden ogled dimnika (program kot pri »Ogled dimnika«), vožnja  z električnimi kolesi TRAJBI do Pizzerije Dimnik in ogled spominske sobe Ane Dimnik s kulinaričnim presenečenjem. Udeleženci se zberejo na parkirišču pri elektrarni, kjer se e-tura tudi zaključi.  Za udeležence, ki nimajo lastnega prevoza do elektrarne, je na voljo prevoz s kombijem ob 16.15 izpred Zavoda za mladino in šport. Aktivnost se izvaja na lastno odgovornost udeležencev.

Aktivnost izvajajo: HSE – Energetska družba Trbovlje, ZMŠT, DDT, ZMT, Boris Novak – Pizzerija Dimnik.


OGLED AJNZERJA IN JAME

TERMINA za prijavo: 9:00 in 11:00

OPIS AKTIVNOSTI: Voden pohod skozi še odprte jamske prostore in rove. Udeležijo se ga lahko obiskovalci v starosti 15 do 70 let, psihofizično sposobni za pohod po temnih, zaprtih, ravnih in poševnih jamskih poteh. Potrebna je primerna obutev. Predvideno trajanje izvedbe je do 60 minut in bo prilagojeno željam skupine. Pohod se izvaja na lastno odgovornost udeležencev.

Aktivnost izvajata Društvo Perkmandeljc in Rudnik Trbovlje – Hrastnik.


ZASAVSKI MUZEJ TRBOVLJE

PRIJAVE NISO POTREBNE:
8:00 – 18:00 – prosti vstop ogled muzejske zbirke in razstave  Laibach 4 dekade, Srečno   … črne doline, Rudarski ciklus Stojana Batiča

TERMINI za prijavo: 
11:00 – voden ogled Laibach 4 dekade + kviz
13:00 – voden ogled Rudarsko stanovanje na Njivi + dogajanje
15:00 – voden ogled Rudarsko stanovanje na Njivi + dogajanje
17:00 -voden ogled Laibach 4 dekade + kviz

OPIS AKTIVNOSTI: V muzeju si lahko tekom celega dne ogledate arhivsko razstavo Laibach 4 dekade, stalno razstavo Srečno … črne doline (zgodovina Zasavja) ter kiparsko zbirko Stajana Batiča – Rudarski ciklus. 

Ob izbranih urah pa ponujamo:

  • voden ogled po občasni razstavi Laibach 4 dekade, kjer vam ob predstavitvi delovanja skupine Laibach predstavimo tudi sočasna domača in svetovna dogajanja. Na koncu pa se lahko preizkusite o poznavanju obdobja ter skupine v kratkem kvizu. 
  • voden ogled po stalni razstavi Rudarsko stanovanje (Trg svobode 21), kjer v avtentičnem okolju stare rudarske kolonije Njiva spoznate bivalno kulturo tistega časa. S pomočjo Turističnega društva Trbovlje pa bomo poskrbeli, da boste delček tistega časa tudi doživeli. Preizkusili se boste lahko v hoji s hoduljami, vožnji z dritlom, v fucanju kart… zadišalo pa bo tudi po funštercu in rudarski kavi.

Aktivnost izvajata: Zasavski muzej Trbovlje in Turistično društvo Trbovlje


SPOMINSKA SOBA ANE DIMNIK

TERMINI za prijavo: 10:00, 11:00, 17:00, 18:00*KOLESARJI

OPIS AKTIVNOSTI: Voden ogled spominske sobe s predstavitvijo življenja in dela Ane Dimnik, zaradi katerega je dobila naziv Slovenska mati. Izvedeli boste več o njeni narodno buditeljski vlogi, o njeni pomoči vsem, ki so jo bili potrebni ter njenem prizadevanju za izboljšanje lokalne ekonomske situacije. Obisk bo zaključen s kulinaričnim presenečenjem.

Aktivnost izvajata: Boris Novak s.p. – Pizzerija Dimnik in Zasavski muzej Trbovlje


ZAVOD ZA MLADINO IN ŠPORT TRBOVLJE

PRIJAVE NISO POTREBNE

OPIS AKTIVNOSTI: Razstava na strehi ZMŠT-ja ob 10. obletnici izgradnje Mladinskega centra Trbovlje– »NAŠE PRVO DESETLETJE«. Razstava bo na ogled od 10. do 18. ure.

Aktivnost izvaja: Zavod za mladino in šport Trbovlje

0 Komentarjev

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Accessibility Toolbar

Pin It on Pinterest

Share This